Möt Karin Franzén Bohman – grundare av Bodily

 – Jag har alltid drivits av att inspirera och vägleda människor så att de utvecklas. Att se en person äntligen klara av att göra något – t.ex. en rörelse – som hen försökt länge och inte klarat och med lite tips och träning äntligen lyckas göra, är verkligen något alldeles speciellt. Den lyckan jag ser hos vuxna, på samma sätt som när barn klarar något för första gången, ger mig energi att fortsätta. 

Karin Franzén Bohman ser oförskämt frisk, pigg och vältränad ut. Och det märks att hon brinner för det som Bodily hjälper människor som vill åstadkomma en förändring med. Hon ler, skrattar ofta och tittar på mig med pliriga ögon. Karin är grundare av Bodily och vi har träffats för att prata om hur hur idén till Bodily föddes, vad hon ser som de stora fördelarna och även ta en titt i kristallkulan för att se vad framtiden har att erbjuda.

Karin berättar att hon redan som 20-åring började coacha andra, först i olika bollsporter. När hon i 25-årsåldern var färdigutbildad idrottslärare, började hon även coacha i friidrott. 

– Just friidrott kom jag att coacha i nästan 20 år och därefter har jag varit fystränare, mental tränare och kostrådgivare för olika idrottslag och individer.

ETT MÖTE I SCHWEIZ KOM ATT BLI GRUNDEN TILL BODILY 

Lite senare i samtalet återkommer vi till de där med tränarrollen. Men faktum är att Karin faktiskt lämnade coachandet under ett antal år. Istället arbetade hon med att utveckla koncept och organisationer. 

– För nio år sedan var jag mellan jobb. Då befann jag mig i Schweiz där min kille bor och undrade vad jag skulle göra när jag blev stor. Då mötte jag av en slump en medelålders kvinna som behövde hjälp med att må bättre. 

Även om inte just Bodily föddes just där och då och även om det inte var första gången som Karin lotsade en annan människa till bättre form och hälsa så framgår det tydligt att just det där mötet var viktigt för vad som skulle komma. Karin minns att kvinnan hon träffade arbetade mycket, skötte familj och hem, men hade tappat bort sig själv och sin egen hälsa. 

– Hon hade tappat sina rutiner och sitt självförtroende. Så vi började träffas ett par gånger per vecka. Vi tränade, åt och samtalade om livet och om vad som gör att man mår bra. Efter en tid skulle hon resa mycket i jobbet, men ville fortsätta med de rutiner vi startat. 

 Så hur skulle de göra då? Det var ju förstås så mycket enklare att mötas IRL och de insåg att det skulle bli svårare på distans. Men Karin hittade en app som de kunde använda där kvinnan fick tips på träning och mat och även inspelad mental träning och affirmationer, alltså positiva budskap som man upprepar för sig själv. Det visade sig fungera riktigt bra.

– Några veckor senare ville både hennes man och flera vänner också vara med. Då visste jag vad jag skulle göra. Jag skulle starta ett företag som hjälper människor att få bra tränings- och kostvanor. Det skulle vara enkelt och lättillgängligt. Problemet var att för att starta ett bolag i Schweiz var jag tvungen att lämna Sverige och registrera mig i Schweiz, det var jag inte beredd att göra. 

Så Karin la idén på hyllan och startade istället ett annat bolag där hon i fyra år arbetat med att rekrytera chefer och ledare. 

 

PANDEMIN PÅVERKADE FOLKHÄLSAN NEGATIVT

Så kom pandemin. Karin kände tidigt att pandemin förändrade vårt sätt att leva. Folkhälsan påverkades inte bara ur ett medicinskt perspektiv utan även genom att många blev stillasittande och inaktiva. Vi kunde läsa mycket om hur många människor världen över började leva mer osunt, såväl fysiskt och socialt som mentalt. 

– Även jag blev mer inaktiv. För att ändra på det testade jag lite olika träningsprogram, appar och olika koncept och kände att det gick att utveckla kost- och träningsprogram, som även har det sociala med pepp och coachning. 

Karins tankar gick tillbaka till konceptet som hon en gång tagit fram. Nu skulle det få nytt liv – denna gång mer utvecklat och inspirerat av många olika koncept. Bodily – eller Bodily Programs – föddes. Först i liten skala, men allt eftersom med många olika program.

 

BÄTTRE VANOR I VANLIGA MÄNNISKORS VARDAG

Målsättningen byggde på en enkel grundtanke: Bodilys program ska vara för vanliga människor. Vem som helst ska kunna vara med. Träningen ska vara enkel att genomföra. Man måste inte ha tillgång till gym eller invecklade maskiner. Maten ska vara lätt att laga, god, nyttig och inspirerande för ögonen.

– Det handlar om att ge bättre vanor till människors vardag med träning och kost. Jag är övertygad om att det inte behövs jättestora omställningar eller plågsamma eller extrema program. Det ska gå att nå tydliga och varaktiga förbättringar och bättre mående genom små förändringar i vardagen genom mer rörelse och bättre mat.

Karin menar att det viktiga är att få det gjort, när som helst, som man är, var som helst.

– Jag brukar säga – ja, det är lite som ett mantra, att: ”gör ditt bästa och gör det med de förutsättningar du har i dag. I morgon är en ny dag med nya förutsättningar”. Det är enkelt och Bodilys deltagare förstår det. Enkelheten är nyckeln!

Programmen ska helt enkel passa alla, men givetvis krävs det individuella anpassningar. Det är något som Bodilys coacher hjälper till med, med stöd av Karin.

 

ÖVERRASKANDE BRA RESULTAT 

Även om programmet i första hand var framtaget för de som inte har några stora svårigheter eller bakomliggande sjukdomar och Karin visste att konceptet var bra och att det skulle fungera överraskades hon över hur bra resultaten blev och hur snabbt man såg stora positiva förändringar. 

– Ja, alltså, att kombinationen av regelbunden enkel träning och kost med bättre kolhydrater fick så stora positiva hälsoeffekter hade jag inte ens kunnat drömma om.

 

Att resultatet var förvånansvärt bra på fler områden än man kunde tänka kan man verkligen hålla med om. Här är några exempel på hälsoförbättringar som deltagare vittnat om och som kommit på bara tio veckor med Bodilys The Changer: 

  • Några har fått så mycket lägre blodtryck att de kunnat sluta med medicinering.
  • För andra har IBS försvunnit helt.
  • Hos fler har problem med led- och ryggont minskat eller helt försvunnit.
  • Diabetiker har kunnat minska rejält på insulindosen. 
  • För många har huvudvärk försvunnit. 
  • Personer som tidigare haft problem med att sova sover gott hela natten och vaknar pigga!

 Dessutom har redan tidigare vältränade personer berättat att de blivit så mycket starkare och att de efter tio veckor presterar bättre än tidigare – och detta trots att de tränat mindre än tidigare när de följt Bodilys program.  

– Ja, det är verkligen bara så: Wow vad häftigt!

Deltagare har berättat att deras läkare har häpnat över att alla värden förbättrats så mycket på så kort tid.  

– Jag har då föreslagit att de kan skriva ut Bodily Programs på recept! 

Karin körde själv The Changer när Bodily satte igång. Då var hon ändå fyllda 59 år men hon berättar att hon har aldrig varit starkare än efter det programmet! 

– Det är tack vare den genomtänkta kosten och den balanserade träningen.


BAKGRUND SOM FRIIDROTTSCOACH

Som barn och tonåring var Karin en allätare inom idrott. Hon provade allt, från bågskytte, bollsporter och friidrott. Allt var kul och hon blev hyfsat bra i det mesta som hon provade. 

– När jag utbildade mig till idrottslärare var det friidrotten med sin allsidighet som jag fastnade för. Men då ur ett ledarperspektiv. Jag älskade att utöva idrott. Men att se andra utvecklas med hjälp av rörelse var ännu mer intressant. 

Karin började coacha ett 40-tal barn i Bromma IF. Fokus var på att ha kul tillsammans och att alltid göra sitt bästa. Alla fick prova på allt. Ganska snart stod många av dem på pallen i olika tävlingar, några blev Sverigeelit som ungdomar. 

– Hammarby IF blev sedan min andra friidrottsklubb där jag fick fokus på löpare. Snart blev jag engagerad som ledare i landslag och fick möjligheten att resa på olika mästerskap. Under mina år som löptränare fick jag följa löpare som idag är vänner för livet. 

Karin menar att kombinationen av utbildning, olika arbeten som handlat om lärande, utveckling och hälsa hos människor i olika åldrar och egna erfarenheter av både träning, kost, mindre bra mående och välmående har bidragit till skapandet av och innehållet i Bodily Programs. 

– I min ryggsäck har jag både bra och dåliga erfarenheter som jag drar nytta av när jag arbetar med att möta människors olika behov.

Det är spännande att höra om utvecklingen av Bodily Programs, om hur människor hittat sin egen version av sitt bästa jag. Så jag frågar också Karin om det är något som hon vet i dag som hon skulle haft nytta av under sin tid som elittränare i friidrott.

– Ja, om jag hade vetat vilken typ av kost som faktiskt skapar bättre förutsättningar för prestation inom t.ex. löpning, hade jag inte tvekat en sekund med att ge bättre förutsättningar. De löpare jag tränade och som lyckades placera sig bland världseliten på ungdomssidan hade kunnat lyckas ännu bättre! Utan tvekan. 


BODILY I VERKLIGHETEN – BÄTTRE ÄN PÅ RITBORDET

Om vi tittar på Bodily som det är nu, är det precis så här du tänkte dig från början? 

– Nej, det har blivit så mycket bättre! 

Att kunna påverka folkhälsan har alltid varit en dröm för Karin. Hennes kollegor på GIH har gjort ett fantastiskt jobb med forskning, kommunikation och med att påverka politiker att skapa bättre förutsättningar för både barn och vuxna att få mer fysisk aktivitet i vardagen. 

– Men det man inte samtidigt pratat om är kostens betydelse i kombination med fysisk aktivitet. Visst vi pratar mycket om att socker i läsk och godis inte är bra. Men det finns så enkla knep – ät mindre oftare! Ät inte alls tillsatt socker. Minska på saltet. Drick mer vatten. Tänk så enkelt! 

Karin menar att både barn i skolan och vuxna på arbetsplatser skulle kunna hålla fokus bättre och orka så mycket mer.

– Lite daglig fysisk aktivitet och rätt kost! Det är viktiga nycklar till både välmående och framgång. Det kan Bodily hjälpa till med! 

Hon pratar snabbt, men tänker ofta till innan hon svarar. Hon är mån om att det ska vara rätt. Det är lätt att man smittas av hennes entusiasm och engagemang.

 

PEPP FRÅN COACHER OCH ANDRA DELTAGARE VIKTIGT 

Vad är Bodilys styrkor om du t.ex. jämför med andra som erbjuder program för träning och bättre matvanor? 

– Det är kombinationen av att få tillgång till enkel träning, genomtänkt kost och stöttning och pepp i communityn. Där träffas deltagare och coacher på ett enkelt sätt. Man inspireras och lär av varandra. Många deltagare trycker verkligen på det i utvärderingar.

Team Bodily består i dag av 40 coacher, mentorer och administratörer som alla själva gått och går Bodily Programs. De har själva upplevt den stora förändringen som The Changer skapar. Därför engagerar de sig för att hjälpa andra att få uppleva samma förändring. 

– De är med och utvecklar Bodily med hjälp av alla sina kompetenser och erfarenheter. Mycket tack vare dem utvecklas Bodily hela tiden. Sa jag att jag brinner för utveckling? säger Karin och skrattar.

Hon är övertygad om att en av framgångsfaktorerna är att träningen är lätt att genomföra var man än är. På jobbet, på resan, på gymmet, utomhus eller hemma. Var som helst. Vem man än är. Träningsklädd eller inte. 

– Få det gjort bara! 

Recepten är lätta att laga även för någon som aldrig lagat mat förut. Hela familjen kan både vara med på träningen och äta maten. 

– Att skapa nya vanor och rutiner i vardagen är ett vinnande koncept. Men man förstår det nog inte fullt ut förrän man provar själv. Livet blir så mycket lättare att leva efter The Changer!

 

EN TITT I KRISTALLKULAN

Just nu är det mycket spännande på gång för Bodily. Teamet får utbildning. Fler program tas fram för att möta människors olika behov. Internationalisering är nära. 

– Vi har redan deltagare som bor i 20 olika länder, de flesta är svenskar. Vi vill nå ut till fler både i Sverige och utomlands. Det ska inte spela någon roll var man bor – alla ska kunna ha tillgång till Bodilys kost, träning och community, även på engelska.

Bodily håller också på att få en uppdaterad profil.

– Var vi har vårt hjärta och våra värderingar förändras inte men kanske vårt utseende. Kanske kan det vara så att vi ser lite annorlunda ut snart, kanske lite nya färger och kanske ny logga. Kanske kan det vara så att hemsidan och appen får en uppdatering snart… Det kan vara så. 

Om två år är tanken att Bodily ska finnas på var mans läpp, i alla hem, på alla arbetsplatser och i alla länder. Då erbjuder Bodily ännu fler program för att nå ut till alla kategorier människor. 

Innan vi avslutar frågar jag om det är något vi missat att prata om. Karin är förstås rapp i svaret som hon ger i frågande form. Men jag tror jag vet svaren på frågorna hon ställer. Antagligen du som läst ända hit med.

– Sa jag att vi älskar att se människor må bra? Att se sjuka blir friska? Att alla kan vara med? Att läkare borde skriva ut Bodily Programs på recept? Att vårt mål är att hjälpa människor bli starkare både fysiskt och mentalt? Inte, ja så är det i alla fall! 

Janne Blomquist, intervjuare

Läs mer om TEAM BODILY

Kontakta oss

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.